Сусамът

В условията на глобализация, подмяна на ценностите в живота, химизация на ежедневието ни  в това число земеделието-храната, както и присъствието на ГМО в хранителните продукти, всичко това ни прави по-отговорни към  всичко свързано със здравето ни! Храната т.е. Земеделието е Божествен Акт, към който трябва да се отнасяме подобаващо!Отглеждането на нашата храна става все по-наложащо и отговорно, повече от всякога.Това е и Мисията на Конференцията –Природното земеделие.

Поводът да направя поредната си лекция: Сусамът …. е че в продължение на повече от 25 г., в крайния Северо Запад  отглеждам тази култура, противно на описанието и, че вирее в южните райони на нашата страна.Натрупаният скромен опит в тази посока и намалялото производсво на тази култура, както и ценните и качества, също помогнаха да се случи това.

Началото бе 1991г. закупих от четвъртък пазара в Пловдив, от една баба шепа сусамови семена и от

Сусам

Сусам

тогава до ден днешен поддържам от година за година семената .Удовлетворен съм че поддържам това семе, което е истинко, тъй като масовото намиращо се на пазара е внос от Индия,Пакистан или Судан, а вече в интернет се среща информация за генно модифициран.

По долу ще прибавя информация, която може да се намери достатъчно в социалните мрежи, но накратко ще спомена опитностите си, които са ценни от практическа

гледна точка.

За онези които ще опитат за първи път да отглеждат сусам е препоръчително да започнат с малко пространство.Да работим с малките величини , както ни препоръчва Учителя. Смисъла на малката площ е в деликатните моменти на засяване ,като : дребно семенце,температурните изисквания, обработка на почва, състоянието на почвата като заплевеленост, бавното развитие в първите фази, момент на прибиране и т.н., всичко това може да окаже лоша шега и да откаже от по нататъчни опити и отглеждане на сусама!

Сусам

жътва на сусам

Засяване, от моят опит в СЗ България , показва като най-удачно като време 15-20 май, по-ранното излага на риск при падане на температурите семената да загният! При добра влажност и температура около и над 20 градуса семенцата покълват за около едно денонощие, а за 2-3 поникват.Сусамът е топло любива култура-Дете на слънцето!

При малки площи засяването може да стане ръчно или с малки любителски устройства за сеене(прилагам снимка).При по-големи площи може и с  тракторна сеялка, като особеност в този процес е да не се засеят много дълбоко  семената ,до 2-3 см и да е притъпкан-валиран посева.

Като дребно семенна култура,в  първите фази сусамът се развива много бавно.Първите 2-3 седмици развитието е бавно,ето защо чистотата на почвата от плевели е от голямо значение.Споменатата особеност предопределя и важността на първите окопавания с цел предпазване от заплевеляване и аерация на почвата , което съпоставено с малките размери на растенията в този период, подсказват трудоемкостта на това производство и крайната цена на тази култура.

 Описание на растението   

Сусам (Sesamum indicum) е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови (Pedaliaceae). Популярността на растението в световен мащаб расте главоломно. С бързи темпове навлиза в кулинарната индустрия на повечето страни, което налага засиленото му култивиране и отглеждане. Известен е и като ” златото на фараоните”.

   В България се отглежда основно бял сусам в миналото сорт Садово-1, днес площите са силно намалени.Преди няколко години се заговори за сорт позволяващ прибиране с комбайн механизирано, но за сега това все още остана само като добро желание! Българският сусам е и с много по-добри вкусови качества. От един декар сусамови насаждения се е добивало у нас и до 200килограма сусам, в сравнение с традиционните страни производителки, където от декар се получават средно по 67 килограма.

   Сусамът и приказката за “Али Баба и четиридесетте разбойника”:може би в алегорична форма подсказва ценноста на тази култура!

   Устройство на растението сусам:

Растението има височина от 50 см до 2 метра. Има продълговато-елипсовидни листа, покрити с мъх, притежаващи къси дръжки и назъбен листен ръб.

  Цъфти в малки, красиви бели или бледо розови цветчета.

  Плодът на сусама представлява елипсовидна шушулка с 2 – 4 камери, всяка съдържаща около 20 семенца. Общо около 80 семенца в Шушулка.От начало е зелена на цвят, а при узряване покафенява.

    Семената, в зависимост от сорта сусам, могат да бъдат бели, кафяви, черни или кремави. При узряването им, шушулковото плодче само се разтваря, осезаемо бързо.

 Разпространение на сусам

Родина на сусама е Африка. Днес се отглежда в страни от Азия, Америка, Северна Африка и по Средиземноморието. У нас вирее най-вече в южните части на страната (а вече доказано от практиката ми и в северните части на страната ни).

 Използваема част на сусам

   Употребяват се плодовете на растението – сусамените семенца. Именно от тях се екстрахира сусамовото олио – продукт изключително богат на протеини, с мек и деликатен вкус. Листата на сусама намират приложение като зеленчук.

   Химичен състав на сусам

изключително богат на магнезий, фосфор, желязо, мед и калций;

съдържа фитостероли;

богат на фитоестрогена сесамин, притежаващ противоракови и антиоксидантни свойства;

високо съдържание на витамин А, C, Е, В1, В2, В3, В6, омега – 3 и омега – 6 мастни киселини;

фибри; всички незаменими аминокиселини.

Семената съдържат до 53-63% масло и по 21% се падат на белтъчините и въглехидратите.

    Приложение на сусам

Сусамът е смятан за изключително силен афродизиак от азиатските народи, поради високото му съдържание на витамини и минерали. С профилактична и лечебна цел се прилага при остеопороза и фрактури на костите. Веществата сезамин и сезамолин (вид лигнани), съдържащи се в него, притежават понижаващи холестерола и увеличаващи запасите от витамин Е в организма ефекти. На фитостерина в сусама се дължат свойствата на билката да предпазва от развитието на атеросклероза. Изключително полезен е за прием от жени на възраст от и над 45 години. Фитоестрогените в него заместват женските полови хормони, според научни изследвания.

Сусамът поддържа нормалната функция и здраве на отделителната, храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи.

При какви заболявания и състояния помага сусамът:

при хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми;

оказва благотворно влияние върху косата, ноктите, костите;

подходящ е за бременни жени и малки деца, поради високото съдържание на фолиева киселина в него;

консумиран по време на бременност помага за изграждане на гръбначния мозък и синтеза на ДНК у бебето;

действа имуностимулиращо;

действа успокояващо по време на менопауза;

съпътства благотворно лечението на гинекологични и урологични заболявания;

помага при стрес, хиперактивност, тревожност;

понижава нивото на холестерол в кръвта;

подпомага мастният метаболизъм;

подобрява слуха и зрението;

участва в контрола на нивата на инсулин в организма;

сусамовото олио активно участва в лечението на хемороиди, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, белия дроб, костно-ставния апарат, мускулната система. Прилага се при хипертония, артрит, белодробни инфекции, астма, суха кашлица, заболявания на черния дроб, пикочния мехур, панкреаса, щитовидната жлеза. Полезно е при нарушен растеж при децата.

Сусамът е полезен и при проблеми с кръвосъсирването, хормонален дисбаланс, нарушена функция на простатата, мускулна слабост, мигрена, хепатит, умора, нервно напрежение. Консумира се и с цел превенция на атеросклерозата и последващите я инфаркт и инсулт. Сусамовите семена действат още диуретично, успокояващо, тонизиращо на черния дроб и бъбреците, галактогонно. Те са калорични, поради което трябва да се консумират с повишено внимание от хора с наднормено тегло. Приети вътрешно повлияват положително състояние на преждевременна загуба и побеляване на косата, периоди на възстановяване след тежко боледуване, хроничен запек, зъбен кариес, остеопороза, суха кашлица, скованост на ставите. Външно се използват за лечение на хемороиди и язви.

     Черният сусам в китайската медицина се прилага като противовъзпалително и тонизиращо средтсво, както и като противоотрова.

     Отвара от корена на билката се използва за лечение на астма и кашлица. Листата й са богати на смолисто вещество. Когато се смеси с вода се получава лепкаво вещество, което се използва в лечението на холера при новородените, дизентерия, катар и други проблеми на пикочния мехур.

     Семенцата, след екстрахиране на маслото от тях чрез студено пресоване, могат да се добавят към брашното за направа на хляб. Хора, които страдат от лактозна непоносимост, могат да консумират сусамово мляко.

В китайската кухня листата на сусамовото растение се използват като зеленчук.

Сусамово масло – мощен антиоксидант, който забавя стареенето!

    Има два метода на получаване на маслото от сусамовите семенца – студено и топло пресоване. Продуктът получен по първия начин е висококачествен, сравняван със зехтина, а добитият по вторият начин и то нерафиниран се прилага като смазочно масло и суровина за производство на сапуни. След като се рафинира, маслото екстахирано чрез топло пресоване, може да се използва и по други подходящи начини в бита, а остатъка от семена като фураж за животните.

    Сусамовото масло намира широко приложение във фармацевтичната промишленост като разтворителна субстанция. То трудно гранясва в горещините поради наличието на сезамолин в него. Когато се добива не се унищожават полезните хранителни вещества и витамините в него. Има кехлибарено жълт цвят и вкус на лешници. Добито от печени сусамени зрънца, олиото има изявен вкус, поради което трябва да се използва умерено.

 

        Както споменах,след поникването много важни са първите обработки на почвата с цел даване преднина в развитието на сусама. По нататък през вегетацията е добре да се направят още 1-2 обработки, които задържат рохка почвата до прибирането му. При възможност добре се повлиява при поливка в топлите летни дни, както и при активно оформяне на плодните кутийки.Сусамът се справя много добре и в най-големите горещини без вода,но никога не е излишна една поливка! Технологичната зрялост, т.е. моментът на прибиране на сусама, настъпва когато долните етажи листа са окапали, по горните са придобили жълто-зелен цвят  а по някои растения им на места покафеняли и отворени плодни кутийки! Това е точният момент на прибиране, всяко закъсняване е съпроводено с отваряне на нови плодни кутиики и загуба на семенца-реколта!

    Прибирането може да стане:

1.Ръчно- чрез орязванесъс сърп,окосяване с коса или тример (при окосяване с тример има приспособления за събирането на стъблата на ръкойки) и връзванито на малки снопи.

2.Механизирано с мотоблок  оборудван с режещо устройство и сноповръзвачка.

След прибирането ,  снопите се нареждат на сухо и проветриво място за да доизсъхнат и узреят.Процеса на съхнене продължава около 2 седмици, след което се овършават, отупват две по две снопчетата или по друг начин.Добре е помещението или навесът където съхне сусама да е с цементов ЧИСТ под или постлан с полиетилен, с цел след овършаване да няма излишни примеси  и спестяване на допълнителни разходи на време и др.

 Добитите семена имат примеси от листа и растителни остатъци, поради което трябва да се отвеят, почистят .

  Съхранението на семената да става на малки количества в хартиени или текстилни торби на проветриво място, до момента на използването им!